Εκδήλωση στο «Καμίνι» για τον μισό αιώνα μετά τη χούντα στην Ελλάδα

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Εκδήλωση στο «Καμίνι» για τον μισό αιώνα μετά τη χούντα στην Ελλάδα

Την περασμένη Πέμπτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι», η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου και η πολιτιστική ομάδα «Μανδραγόρες» συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Μισό αιώνα μετά τη χούντα στην Ελλάδα, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Ομιλητές της βραδιάς ήταν ο Στέλιος Κούλογλου, συγγραφέας, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και ο Άλκης Ρήγος, ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή», Πέτρος Κατσάκος.
Αποσπάσματα από το βιβλίο «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» του Στέλιου Κούλογλου διάβασαν οι Βάσια Κούρου, Κατερίνα Μπουγιούκα και Βάσω Χαλβαδάκη ενώ παρέμβαση έκανε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Άλκης Ρήγος επισήμανε ότι «οι μαρτυρίες του βιβλίου αναβιώνουν την εποχή και τον εσμό ενός πατριδοκάπηλου, παραχωρημένου λόγου, ο οποίος δεν σταμάταγε στις φράσεις, αλλά κουβάλαγε τους βασανισμούς, τις φυλακίσεις και τη χυδαιότητα αυτών των ανθρώπων. Για όσους συμμετείχαν τότε, όλα αυτά είναι βιωμένα στο πετσί τους. Αναφερόμενος στα σημερινά τεκταινόμενα, επισήμανε ότι πραγματικός πατριωτισμός είναι η αναζήτηση της αλήθειας. Τα άλλα είναι ψευδοκάπηλες αναφορές. Η αλήθεια, χωρίς παρωπίδες, είναι ελευθερία.»
Στη συνέχεια ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που εξελίσσεται για «ωραιοποίηση της δικτατορίας, η οποία κορυφώθηκε όταν συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από την επέτειό της, με αστήρικτες λογικές ότι οδήγησε στη συνέχεια στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Αυτό θα ήταν αντίστοιχο του να ισχυριστεί κανείς τη χρησιμότητα του Χίτλερ και του ναζισμού, γιατί στη συνέχεια οδήγησε την Γερμανία στη δημοκρατία.»
Ο Στέλιος Κούλογλου συμπλήρωσε ότι «πλέον έχουμε μπροστά μας μια διεθνή της ακροδεξιάς, με όσα συμβαίνουν στην Ιταλία την Ουγγαρία αλλά και εκτός Ευρώπης, στην Βραζιλία. Αυτή η ακροδεξιά είναι αντίθετη σε κάθε προοδευτικό μέτρο που ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο το οποίο τελικά αποφασίζει για το 70% της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια κατάργησης του οκταώρου. Σε αυτές τις αντιδραστικές αποφάσεις συμπράττει συχνά και η ΝΔ.»
Στην τοποθέτησή του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης εξήγησε πως «στην προσπάθεια αποκατάστασης της χούντας πρωταγωνιστούν οι “αστέρες” του νεοφιλελευθερισμού. Υπάρχει η ανάγκη για τη νέα γενιά να αγγίζει την περίοδο αυτή μέσα από τα αποτυπώματά της και να λειτουργεί ως ερέθισμα.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή